Drentse kampioenschappen 2023

Drentse kampioenschappen 2023

Op zaterdag 7 januari hebben ze na 2 coronajaren eindelijk weer plaats kunnen vinden: de Drentse kampioenschappen. Deze editie was sporthal De Spreng in Assen het strijdtoneel voor Jochem en Rob.

Jochem arriveerde om 8:30 uur in de sporthal, en Rob, die de avond ervoor tot laat in de kroeg had gezeten, kwam net op tijd binnen. Het viel direct op dat het aantal deelnemers kleiner was dan eerdere edities. De jeugd en de senioren speelden hun wedstrijden niet op een aparte dag, maar tegelijkertijd in dezelfde zaal. Dat was vroeger echt niet mogelijk!

Dubbelen

Om 9:00 uur werd er begonnen met dubbelen. Dubbelpartners Jochem en Rob zijn ingedeeld in een poule van vijf teams. De eerste wedstrijd zou gespeeld worden tegen Annet Sieljes en Danielle Pekel van Dedemsvaart. Rob waarschuwde dat dit wel eens een lastige wedstrijd zou kunnen worden. De dames bleken echter geen partij, de wedstrijd werd relatief eenvoudig gewonnen met 3-0 (11-7, 11-6, 11-5).

De goede start kon helaas niet worden doorgezet. De tweede wedstrijd werd verloren van Martin te Velde en Annelijn Rust-Reubzaet van HouTafel (11-8, 11-6, 11-8).

De derde wedstrijd werd gewonnen van Janique Zwiep (Reflex) en Mariëlle Boers (Dedemsvaart), die vanuit haar rolstoel speelde. De uitslag werd 3-0 (11-7, 11-4, 11-7).

De laatste wedstrijd in de poule werd gespeeld tegen Eric van Lansbergen en Lisa van Eijk. Ook zij spelen bij Dedemsvaart. Het grote aantal deelnemers van Dedemsvaart resulteerde deze dag, niet geheel verassend, in het winnen van de verenigingprijs. Iets waar Tornado alleen maar van kan dromen! Deze laatste wedstrijd heeft daar in ieder geval niet aan bijgedragen: de jongens van Tornado wisten met 3-0 (11-7, 12-10, 11-8) te winnen.

Deze uitslag was genoeg voor het halen van de tweede prijs in de poule!

Enkelspel Jochem

Jochem heeft zijn wedstrijden gespeeld in de G poule, die uit 8 spelers bestond. Hij is als eerste geplaats in de poule. De eerste wedstrijd in de poule was tegen ene Peter, die na 30 jaar had besloten om weer te gaan tafeltennissen. Net zoals veel mannen op leeftijd koos ook Peter ervoor om met noppen te gaan spelen. Het zou verboden moeten worden! Want de eerste wedstrijd ontglipte net aan Tornado in een spannende vijfsetter (12-10, 9-11, 7-11, 11-7, 9-11).

De twee volgende tegenstanders waren bekenden van de paratraining in Dedemsvaart. Van Mariëlle Boers en Jimmy de Boer werd eenvoudig in 3 sets gewonnen. Ook Janique Zwiep van Reflex was geen partij (11-5, 11-6, 11-1).

Na deze winstreeks leek het bijna fout te gaan tegen Eric Lansbergen, die als vierde was geplaatst. Na 2 sets stond Eric 2-0 voor, maar in de drie daaropvolgende sets wist Jochem zich te herpakken en wist hij de wedstrijd naar zich toe te trekken in een vermakelijke wedstrijd (8-11, 11-13, 11-6, 11-8, 11-8).

Net bijgekomen van deze vijsetter kon Jochem zich alweer gaan opmaken voor eveneens een vijfsetter. Daar trof hij Lisa van Eijk, die in de competitie in de vierde klasse uitkomt voor Dedemsvaart. Van het klassenverschil is in deze wedstrijd niets te merken geweest. De eerste set ging zelfs verloren met 11-9! De tweede set ging met 15-13 naar Tornado en ook de derde set werd met 11-9 gewonnen. Na een verloren vierde set (11-8) werd de wedstrijd in de laatste set op het nippertje in het voordeel van Tornado beslist (11-9).

In de laatste poulewedstrijd nam Jochem het op tegen Annet Sieljes, die nog geen enkele wedstrijd had verloren. Helaas was het vat leeg voor deze middag en was de wedstrijd al na 3 sets uit handen gegeven (11-5, 11-7, 11-6), waardoor Annet de eerste plaats in de poule pakte.  

De nummer 1 in de poule was overduidelijk, maar voor de tweede plaats moest er nog even goed geteld worden: Jochem, Peter en Lisa hadden allen 5 wedstrijden gewonnen. Peter had gewonnen van Jochem, Jochem van Lisa en Lisa van Peter. De inspanningen van Jochem bleken achteraf net niet genoeg voor een zilveren medaille, op onderling resultaat eindige hij op een mooie derde plek.

Enkelspel Rob

Rob heeft zijn wedstrijden gespeeld in de F poule, die uit 6 spelers bestond. Hij was als vijfde geplaatst in de poule. De eerste wedstrijd was tegen Annelijn van HouTafel, die als 2e geplaatst was, maar zelf al even niet meer gespeeld had. Dat was terug te zien in het resultaat: een 3-0 (13-11, 11-7, 11-5) overwinning!

De tweede wedstrijd werd direct een kraker, met als tegenstander rivaal Pelle Norder van Assen, die als eerste geplaatst was. Van het feit dat Pelle nu eerste klasse speelt en Rob derde klasse was niks te merken. Rob kon goed zijn eigen spel spelen. Door Pelles voorspelbare acties wist Rob een 9-5 achterstand om te buigen in een 11-9 overwinning. Volgens Pelle kwam dit door zijn slechte spel en niet door Robs geweldige smashes. De tweede game ging met 11-6 ook naar Tornado. In de derde game werd zelfs een 7-0 voorsprong behaald door Rob, waardoor er ‘mooie’ akoestische woorden door De Spreng werden geroepen door de heer Norder. Eindstand 3-0 Tornado.

Met een overwinning op de nummer 1 en 2 geplaatste in de pocket kan het niet meer mis gaan, toch? De derde wedstrijd werd gespeeld tegen de nummer 6, Danielle Pekel, een van de vele fanatiekelingen van Dedemsvaart. Ze werd met veel pijn en moeite echt nét verslagen in 5 sets (11-9, 13-15, 8-11, 11-8, 13-11).

In de vierde wedstrijd, tegen de als nummer 4 geplaatste Tonny Kleiman werd helaas verloren met 3-1 (8-11, 11-8, 11-4, 11-8).

Geen paniek, net als Pelle en de als derde geplaatste speler heeft Rob slechts 1 partij verloren. Onderling was er al gewonnen van Pelle, dus Bert Stuiver kon de kar wel uit de schuur halen….

De vijfde en beslissende wedstrijd zou gespeeld worden tegen de nummer 3, Martin te Velde. Rob bereidde zich mentaal goed voor op deze wedstrijd, met de eerdere ervaringen met Martin op het strijdveld in het achterhoofd. Martin had alleen in een vijfsetter verloren van Pelle. Na een zwaar bevochten partij bleek Martin tóch te sterk en werd er verloren met 3-1 (11-13, 5-11, 11-9, 5-11). Zelfs de heerlijke spin bal die van onder de tafel om het netje heen gespind was, werd op wonderbaarlijke wijze overgenomen door Martin. Rob dacht nog even dat er sprake was van competitievervalsing, omdat Martin ballen op de voorhand met zijn backhand sloeg, maar dit was echter toegestaan. Helaas…

Door een tevreden Rob werd er vandaag helaas net naast de prijzenpot gepist. Ook hij eindigde op een derde plaats.